Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Byggemetoder for yttervegger i norske trehus

I norske trehus er stort sett tre byggemetoder for yttervegger benyttet. De krever ulike metoder for etterisolering.

  • Laftevegger ble som regel brukt i hus bygd før århundreskiftet. I byene og kyststrøkene er de oftest panelt utvendig, noen også innvendig. Laftevegger kan isoleres på utsiden, men da endres fasaden. For å beholde fasaden må laftevegger isoleres innvendig.
  • Reisverksvegger ble mye brukt i perioden 1900-1930. Konstruksjonen har som regel papp og panel på begge sider og kan isoleres utvendig, innvendig eller ved innblåsing. Reisverksvegger som mangler papp bak panelet, bør ikke etterisoleres ved innblåsing uten at det i tillegg lektes ut for ytterligere isolasjon, vindsperre og ny luftet ytterpanel.
  • Bindingsverksvegger med hulrom uten isolasjon ble mye brukt i perioden 1925-1955. Som regel er konstruksjonen utført med papp på begge sider. Med hulrom på ca 10 cm kan løsfyll blåses inn. Moderne hus settes opp med isolerte bindingsverksvegger. Veggene etterisoleres ved å ta av ytterpanelet og fylle hulrommene med isolasjon. Skal ytterkledning likevel skiftes ut, bør dette utføres som en del av arbeidet.

Vindtetting

For at isolasjonsmaterialer skal fungere tilfredsstillende er det viktig å ikke utsette de for luftbevegelser eller fukt, for da reduseres isoleringsevnen betraktelig. De må derfor beskyttes mot vind og nedbør fra utsiden med vindtetting. Til vindtetting kan det brukes en lufttett og dampåpen papp (forhudningspapp). Pappen settes opp med omlegg og klemte skjøter. Det vil si at skjøtene må legges over hverandre og dekkes med en tynn list i hele lengden som klemmer skjøtene kontinuerlig sammen. Istedenfor forhudningspapp kan spesielle asfaltimpregnerte porøse trefiberplater eller gipsplater med vindtett belegg benyttes. Dette kan være en gunstig løsning fordi platen i tillegg til å ha en robust og fast overflate, også gir et lite tilskudd til veggens isolasjonsevne.

Luftlekkasjer i boligen kan måles ved termografering som påviser dårlig isolerte felter og utettheter. Sørg for at dokumentasjon og kontroll foretas av en uavhengig fagperson under selve byggearbeidene.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS