Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Varmepumpe

I omgivelsene rundt oss finnes det nesten ubegrensede mengder varme som er lagret i luft, vann og jord. Denne varmen finnes som oftest ved temperaturer som gjør at den ikke kan brukes direkte. Varmepumper hever temperaturen på varmen fra omgivelsene slik at den kan brukes til oppvarming og varmt vann. For å klare å heve temperaturen på varmen som hentes fra omgivelsene, benytter varmepumpen elektrisitet. Hvis varmepumpen får levere varme ved lav temperatur (lavere enn 45°C), kan den avgi 3-4 ganger mer varme enn det den bruker av elektrisk energi.

Valg av varmepumpe

Det finnes mange typer varmepumper - og ikke minst mange størrelser. Det er viktig å velge den varmepumpen som er best tilpasset din bolig. Du bør tenke på boligens oppvarmingsbehov, eksisterende varmeanlegg, ventilasjonssystem, aktuelle varmekilder og forventet utvikling av energiprisene.

Skal du bygge ny bolig eller foreta større ombyggingsarbeider, kan det være fornuftig å vurdere å installere varmepumpe. Også ved montering av nytt varme- eller ventilasjonsanlegg eller hvis du har store oppvarmingsutgifter kan varmepumpe vurderes. Har du et rent avtrekksanlegg med vifte, kan det være et alternativ å installere en varmepumpe for avtrekksluft som forvarmer varmt tappevann.

Liten "varmepumpe abc"

  • Varme "går av seg selv" bare fra steder med høyere temperatur til steder med lavere temperatur.
  • Varmepumper kan imidlertid "pumpe" varme den motsatte veien; fra lavere til høyere temperatur, ved hjelp av elektrisitet.
  • Et vanlig kjøleskap er en isolert boks bygget rundt den kalde siden av en varmepumpe. Varmepumpen transporterer varme ut fra kjøleskapet. Derfor blir det kaldt inne i kjøleskapet.
  • Bygger du et isolert hus rundt den varme siden av varmepumpen, vil varmepumpen transportere varme inn i boligen. Du betaler kun for elektrisk drivenergi. Varme fra omgivelsene er gratis.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS