Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Lyskilder

Den viktigste lyskilden i en bolig er dagslys, og det bør utnyttes best mulig. Kunstige lyskilder finne i to hovedtyper; glødelamper og lysrør.

Glødelamper er tradisjonelle lyspærer. De finnes i mange forskjellige varianter, er rimelige i innkjøp og enkle å bruke. De utnytter kun 5% av energien til lys (resten blir til varme) og har levetid opp til ca 2.500 timer. For glødelamper som ikke er merket med levetid eller (N), er levetiden normalt 1.000 timer. Rystelser i sokkelen kan være årsak til kortere levetid. De fleste lyspærer er laget for 230-240 Volt. Er spenningen 5% høyere, halveres lyspærens levetid. Har du problemer med lyspærer som ryker til stadighet, kan du få en elektriker eller ditt lokale e-verk til å måle spenningen på nettet. En demper/ dimmer forlenger levetiden på glødelamper. Spesielt gjelder dette mignonpærer som i utgangspunktet har en levetid på under 1.000 timer.

Lysrør, kompaktlysrør og sparepærer

Lysrør er energisparende og bruker 20-25% av den energien som vanlige glødelamper bruker. Levetiden er på 16.000-24.000 timer. Det finnes både vanlige lysrør og kompaktlysrør som har forskjellig fargegjengivelse. Kompaktlysrør er minilysrør med stiftsokkel. De har lavt elektrisitetsforbruk og en levetid på ca 10.000 timer. Et kompaktlysrør med vanlig sokkel og tilnærmet likt utseende som en glødelampe, kalles sparepære.

Sparepærer på 5, 7, 11, 15, og 20 W tilsvarer glødelamper på henholdsvis 25, 40, 60, 75 og 100 W. Sparepærer gir like mye lys som vanlige glødelamper, men bruker bare rundt 20% av energien. De varer dessuten lenger, 8.000-15.000 timer.

Selv om sparepærer koster flere ganger mer enn glødelamper, kan den samlede utgiften bli mindre på grunn av lang levetid og lav energibruk. Som utelys, i korridorer, kjellere og andre rom som ikke trenger oppvarming, kan sparepærer være lønnsomt. Også på steder der det er vanskelig å komme til, kan det være en fordel å bruke sparepærer. Sparepærer lager ikke brune flekker på skjermer og vegger, og de egner seg godt på barnerom på grunn av lav varmeutvikling. De er lite ømfintlige overfor rystelser og vibrasjoner, og har du problemer med utelys som stadig ryker, anbefales det å montere sparepære. Med sparepærer kan du også få bedre lys ut av en armatur som ellers ikke er godkjent for lyskilder med høyere wattstyrke.

Bytt tenner samtidig som lysrør

Tar det lang tid før lysrør tennes i eldre armaturer, kan tenneren være utslitt. Slike startvansker svekker lysrørets levetid ytterligere og krever mer energi enn om lysrøret tenner straks. Tenneren koster lite i forhold til lysrøret, og det lønner seg å bytte denne når lysrør byttes.

Kompaktlysrør

Kompaktlysrør er rimeligere enn ordinære sparepærer, og skal du montere ny lysarmatur i garasje, kjeller, loft, utelys etc er det derfor fornuftig å velge armaturer som er beregnet for kompaktlysrør.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS