Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Riktig belysning

  • Belysning skal være blendfri, unngå reflekser, gi bedre synskomfort, gi god fargegjengivelse og skape kontraster.
  • Alle rom skal ha allmennbelysning og plassbelysning.
  • På kjøkkenet skal taklampen gi god allmennbelysning. I tillegg skal det være godt arbeidslys over oppvaskbenk, arbeidsbenk og komfyr.
  • Stuen skal ha lamper som gir hele stuen et visst lysnivå. I tillegg monteres godt lese og arbeidslys der dette trengs. Husk at det er spesielt viktig med lys bak TV. Lyset i stuen kan suppleres med smålamper, pyntelys og spotlights for å fremheve veggtepper, malerier, planter osv.
  • På soverommene skal taklampen gi god allmennbelysning og spre lys i skapene. Ev. kan det monteres lamper inne i skapene. Godt leselys med en stillbar lampett monteres ved hver soveplass.
  • Barnerommene skal ha godt lys fra taket. I tillegg skal det være en stillbar leselampe ved sengen og en justerbar bordlampe ved arbeidsbordet. På barnerom er det viktig at alle lamper er fastskrudd. Benytt gjerne sparepærer for å redusere brannfaren.
  • På badet trengs en eller flere lamper i taket. Speil bør belyses fra hver side - lampe rett over speilet lager skygger i ansiktet. På et lite bad kan lys ved speilet være tilstrekkelig.
  • Trapperom, loft og kjeller skal ha godt orienteringslys slik at ulykker unngås.
  • I entreen skal taklys gjøre det lett å se inn i skap og gi et hyggelig velkomstlys.
  • Utelys skal gjøre det lettere å orientere seg og dessuten gjøre inngangspartiet hyggelig og stemningsfullt.

Ønsker du mer informasjon om riktig belysning, ta kontakt med Lyskultur om hjembelysning.

Farger vil variere med lyskilden. Et godt råd ved valg av lyskilde er å vurdere hudfargen under lyskilden. Huden skal se frisk og sunn ut når riktig lyskilde er valgt. I boligen vil fargeinntrykket til innredningen endre seg med lyskildens evne til å gjengi farger. Et godt råd er å ta med tekstil- og fargeprøver hjem og vurdere disse i rommet de skal være i.

Sammen med lyskildens evne til fargegjengivelse er farger på innredning og vegger også viktig ved valg og plassering av lyskilde. Mørke vegger og møbler krever mer lys enn lyse vegger og møbler.

Alt lys blir varme. Når det ikke er behov for oppvarming, må lysvarmen luftes ut. På årsbasis regnes ca 50 % av lysvarmen som bortkastet i en bolig. Lamper skal primært brukes til å gi lys og ikke som tilleggsoppvarming av boligen. Varmes boligen opp med lys er dette en kostbar oppvarming.

I Norge bruker en gjennomsnittshusholdning 2750 kWh/år til lys. Dette er mer enn dobbelt så mye som i våre naboland. En av årsakene er at lys ikke blir slått av når det ikke er behov for det. I dag kan lyspærer og moderne lysrør med elektronisk forkoblingsutstyr slås av og på uten at levetiden påvirkes. For eldre lysrørarmaturer reduseres levetiden med inntil en halv time hver gang det slås på. Da lønner det seg å slå av lyset dersom rommet står ubenyttet i mer enn en halvtime.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS