Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Varmtvannsbereder og -beholder

De fleste boliger har en elektrisk varmtvannsbereder på 150-300 liter der berederen står under fullt vanntrykk. Temperaturen i berederen styres av en termostat som ofte er innstilt på 75-80°C. Har berederen stor nok kapasitet, kan termostaten stilles på 65°C. Da vil varmetapet fra berederen og rørnettet bli redusert.

Moderne beredere er også utstyrt med egen blandeventil for justering av temperaturen på utgående varmtvann. Kontroller at denne er riktig innstilt, få gjerne hjelp av en rørlegger.

Enkelte boliger har veggmonterte varmtvannsbeholdere. Disse er ikke bygget for vanntrykk, og har du en slik på badet eller kjøkkenet bør du ikke montere sparedusj eller sparedyser. Disse gir overtrykk i beholderen slik at de i verste fall kan sprekke. Varmtvannsbeholdere er ikke alltid utstyrt med skoldesikring. Sett derfor termostaten på 65°C for redusere skoldefaren.

I varmtvann trives bakterier, og spesielt Legionella-bakterier kan skape problemer i varmtvannsforsyningen. For å unngå Legionella-bakterier, som kommer inn i vannforsyningen via det kalde vannet, bør vannet i berederen varmes opp til 65°C. Legionellabakterier kan også finnes ute i rørnettet, i armaturer og i ledninger som sjelden brukes.

Har du tappesteder som sjelden brukes, kan du for å være på den sikre siden spyle igjennom med varmtvann en gang imellom.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS