Søk på stikkord

Enøk i hjemmet

Komfyr og mikrobølgeovn

I kjøkkenet er det komfyren som vanligvis bruker mest energi. Nyere komfyrer er bedre isolert enn gamle og bruker derfor mindre energi. Spesielt viktig er det at stekeovnen er godt isolert slik at overflatetemperaturen på stekeovnsdøren er lav slik at barn ikke brenner seg. For å minimalisere energibruken, er det viktig å bruke kjeler som passer til platen og kjeler med plan bunn slik at kontakt mellom plate og kjele er god. Lokk på kjeler reduserer også energibruken. Ofte kan det være tilstrekkelig å koke skikkelig opp, skru av varmen og la maten etterkoke.

Komfyrer med induksjonsplater lager et magnetfelt som varmer opp kjelens bunn og innhold direkte uten at kokeplaten blir oppvarmet. Siden kokeplaten ikke blir oppvarmet, bruker induksjonsplater mindre energi enn vanlige kokeplater. For at induksjonsplater skal fungere må kjelene ha magnetisk bunn.

Bruk av mikrobølgeovn kan ofte erstatte bruk av vanlig komfyr. Den varmer kun opp maten slik at energi til å varme opp kjelen og kokeplaten unngås. I tillegg er det ikke nødvendig å benytte like mye vann som ved koking på vanlig komfyr, og det reduserer også energibruken.

< forrige | neste >

[Kilde: Brosjyren "Enøk i hjemmet" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS