Søk på stikkord

Spar på lyset

Det kan være lønnsomt å benytte sparelys (kompaktlysrør og lysrørlampe) til utendørs belysning og i kalde rom, samt i lamper som står på lenge. Til kjøkkenventilatoren kan det også med fordel benyttes sparelys. Sparelys gir like mye lys som en vanlig glødelampe, men bruker bare ca 20 % av energien.

Glødelampene avgir imidlertid noe varme og bidrar dermed til romoppvarmingen i fyringssesongen. Det kan derfor fortsatt være fornuftig å benytte glødelamper inne, fordi det totalt sett vil være mindre å spare ved å bytte til sparelys her. Der varmen fra glødelampen er et problem for lampeskjerm eller ømfintlige omgivelser, vil sparelys være et godt alternativ. Overflatetemperaturen på disse lyskildene er langt lavere. Ved utendørs bruk bør man velge elektroniske sparelyspærer. Disse tenner ned til -40°C mens de konvensjonelle sparelysene kan få problemer med tenningen allerede ved -5°C. Sparelys har lengre levetid enn glødelampe, hele fem ganger, men koster mer. I løpet av 10 000 timer, som er sparelysets levetid, har et 11 Watts sparelys brukt energi for 66 kroner ved en pris på 50 øre/ kWh.

På den samme tiden ville man brukt fem vanlige glødelamper på 60 Watt, og til sammen ville disse ha brukt energi for 360 kroner. Fargegjengivelsen på sparelys tilsvarer de varmeste lysrørene som er på markedet.

Likevel gir de et noe «kaldere» lys sammenlignet med glødelamper. Vær også oppmerksom på at sparelyset har en annen utforming enn glødelampen, noe som gjør at endel lampe og lampettskjermer ikke passer til sparelyset.

Sparelyset finnes i to skrusokkelvarianter; den vanlige og den mindre mignontypen. En annen forskjell på sparelys og glødelamper, er at sparelyset ikke lar seg dempe med lysdimmer.

Vær oppmerksom på at det kan være store kvalitetsforskjeller på sparelysene. Det kan derfor være lurt å velge produkter fra de velkjente produsentene. Det er også verd å merke seg at produksjonen av sparelys er mindre energikrevende enn produksjon av glødelamper.

[Kilde: Brosjyren "Spar på lyset" utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS