Søk på stikkord

Enøk er noe for deg

Ta vare på varmen
- fyr ikke for kråkene

Varme koster mest. Det er ikke tilfeldig at vi først tar for oss varme. Mer enn halvparten av energiutgiftene i en normal husholdning går nemlig med til oppvarming. Her er det derfor også mest å hente.

Senk temperaturen til 20 grader i oppholdsrom

Noen er varmblodige, andre fryser lett. Derfor viser termometeret forskjellig i de tusen hjem. Men mange har det altfor varmt. Temperaturer over 25 grader er usunt. Du blir trett og føler deg uopplagt. Luften virker tørr, og bruker du luftfukter skapes det rene drivhus for midd og andre usynlige småkryp.

Senkes temperaturen med 2-3 grader vil du spare 10 % av årsutgiftene til oppvarming. Eksperter anbefaler fra 18 til 21 grader i oppholdsrom. Prøv deg frem! Bruk ovner med termostat for å regulere temperaturen, slik at den ikke blir høyere enn ønskelig.

Senk temperaturen om natten

Når familien sover, trenger ikke boligen å være så varm. Slå ned varmen om kvelden. Er du glemsk, finnes tekniske hjelpemidler som kan gjøre jobben for deg (koblingsur med tidsinnstilling, panelovner med nattsenkningsautomatikk etc.).

Senk temperaturen når ingen er hjemme

Når alle er ute på jobb eller på skole kan temperaturen senkes. Det går likevel raskt å varme opp boligen når du kommer hjem. Er du frossen, kan et tidsur koble inn oppvarmingen slik at det blir godt og varmt til du kommer hjem igjen.

Senk temperaturen i ubrukte rom

Kanskje er det enkelte rom du ikke benytter daglig? Her kan varmen reduseres. Husk å holde dørene lukket mellom kalde og varme rom.

Ikke senk temperaturen for mye

Vanlige oppholdsrom kan være inntil 5 grader kaldere om natten eller når du ikke er hjemme. Men la ikke rommene bli for kalde. Da kjøles nemlig selve bygningskroppen ned, og du vil bruke lang tid på å få det varmt igjen.

Fyr ikke for kråkene

Et enkelt og billig vintertiltak er å montere tetningslister i dører og vinduer der du kjenner trekk. Luftlekkasjer koster penger. Du kan bruke et brennende stearinlys for å registrere trekk. Der det flakker og renner kan det være en luftlekkasje.

Trekk for gardiner og persienner om kvelden

Dette reduserer varmetap gjennom vinduene, som vanligvis er husets dårligst isolerte flater.

Stell pent med ovnene dine

Parafinovner og oljekjeler trenger årlig service. En godt vedlikeholdt oljefyr kan utnytte brenselet opp til dobbelt så godt som en dårlig, og forurenser langt mindre. Skift veker og fjern sot på parafinbrenner. Vurder å skifte ut brennere som er eldre enn ti år. Skal du kjøpe ny brenner, pass på at du kjøper en som er passe stor til ditt behov. Sjekk også om de elektriske ovnene dine har termostatstyring. Hvis ikke bør de kanskje skiftes.

Fyr riktig med ved

Bruk tørr ved og sørg for god trekk. Stapp ikke ovnen for full, fyll heller i ved oftere.

Sett ikke møbler foran varmeovnene

Varmen må få sirkulere, hold god avstand til ovnene.

<forrige| neste>

[Kilde: Brosjyren "Enøk er noe for deg", utgitt av NVE 1999]

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS