Søk på stikkord

Enøk er noe for deg

Du greier deg godt med mindre vann

Spar på varmtvannet

Vi nordmenn bruker langt mer vann enn folk i resten av verden. Du bruker sannsynligvis mer enn 3.000 kroner i året til oppvarming av vann, tøyvask og matlaging. Her er mye å spare!

Senk temperaturen på varmtvannsberederen

Nye beredere er som regel forhåndsinnstilt på 75-80 grader. Ved å senke temperaturen til 65 grader, sparer du energi til oppvarming. Berederen og rørnettet vil også tape mindre varme. I tillegg reduseres faren for skolding. Men ikke innstill temperaturen lavere enn 65 grader, da vil sykdomsfremmende bakterier som Legionella kunne leve og trives i varmtvannet ditt.

Monter sparedusj

Et sparehode på dusjen kan redusere vannforbruket ned til under halvparten uten at du merker det når du dusjer.

Monter skoldesperre

De fleste nyere blandebatterier er utstyrt med skoldesperre som hindrer at du ved et uhell skal kunne brenne deg på varmtvannet. Du må trykke inn en knapp for å få varmere vann enn vanlig dusjtemperatur. I tillegg til å spare på varmtvannet er skoldesperre en god sikring mot ulykker, især for småbarnsfamilier.

Vær forsiktig med varmtvannsbeholderen

Har du varmtvannsbeholder av gammel type som henger på veggen, kan du også senke termostaten til 65 grader. Men du bør ikke installere sparedusj hvis du ikke vet at beholderen tåler trykk.

Ta heller en dusj

De fleste bruker bare halvparten så mye vann når de dusjer som ved et karbad. La kranen stå i kaldtvannsstilling Gjør dette til en vane hver gang du har tappet vann. Da unngår du å bruke varmtvann fra berederen neste gang du bare skal ha kaldt vann.

Bruk kaldt vann til vaske og oppvaskmaskinen

Noen kobler maskinen til varmtvannet. En slik kobling krever mer energi enn nødvendig, og en del av vaskingen vil foregå med for høy temperatur.

Bruk balje

Skyll oppvasken i oppvaskkum eller balje, ikke i rennende varmtvann. Det samme gjelder klesvask og matvarer, for eksempel poteter.

Tett vannlekkasjer

Skift pakninger, la ikke kraner og toaletter stå å dryppe eller renne. Lekkasjer kan koste deg mange hundre kroner i året, i tillegg til at de er svært irriterende.

Fyll opp vaske- og oppvaskmaskinen

Maskinene bruker like mye energi når de er fulle som når de er halvfulle.

<forrige| neste>

[Kilde: Brosjyren "Enøk er noe for deg", utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS