Søk på stikkord

Enøk er noe for deg

Bruk nok lys - men spar på strømmen

Sløs ikke med lyset

Danskene slukker lyset når de forlater et rom og når de skal legge seg. Ola Nordmann lar ofte lyset stå på døgnet rundt, uansett om han er til stede eller ikke. Derfor bruker vi to til tre ganger så mye energi til belysning som våre venner i sør.

Slå av lyset når du går

Kanskje det enkleste av alle enøktips, du må bare øve inn en god vane. Noen påstår at pærenes levetid blir kortere hvis du slår dem av og på ofte. Dette er feil.

Utnytt dagslyset

Plasser heller skrivepulten og arbeidsbordet ved vinduet enn i en mørk krok. Da trenger du mindre kunstig belysning.

Bruk lyse farger

Farger er lys som reflekteres fra en gjenstand. Mørke farger sluker lyset, og lite reflekteres. Vil du ha mest mulig utbytte av lyset, bør du derfor velge lyse farger i rommet.

Benytt sparepærer

Nye sparepærer kan brukes i de fleste lampeholdere. De er dyrere i innkjøp enn glødelamper, men lyser mye lengre og bruker bare femteparten så mye energi. Derfor gir de lys for halve prisen. Det er også praktisk å benytte sparepærer der det er vanskelig å komme til for å skifte pære, for eksempel ute. Sparepærer avgir mye lys, men lite varme. Lite varme gir liten brannfare, noe som gjør sparepærer ekstra trygge på barnerom og i spesielle lampeskjermer. I rom som ikke er oppvarmet, som kjeller, ganger og loft, er også sparepærer ypperlige.

Sjekk kvaliteten på lyspærene

Lyspærer har ofte svært ulik levetid. Skal du kjøpe ny lampe eller armatur, anbefales pærer med stor sokkel. Vær også klar over at en del spesialpærer, som reflektorpærer og mignonpærer har relativt kort levetid.

Spar penger, bruk lysrør

Der det primære er å ha godt lys, er lysrør både mest effektivt og økonomisk. Kjøkken, ganger, bad og hobbyrom egner seg godt for lysrør. Hold lysrøret rent, og skift tenner sammen med røret. Skift gjerne rør og tenner hvert fjerde år. Selv om røret lyser lengre, blir effekten dårligere over tid. Nye lysstoffarmaturer med elektronisk forkobling anbefales. Disse er uten tenner og gir 25 prosent lavere energibruk, lengre levetid og flimmerfritt lys.

Sparepærer og lysstoffrør er spesialavfall

Kasserte produkter kan innleveres til kommunalt mottak. Forhandlere er også pliktig til å motta slikt avfall.

Prøv med en dimmer

Dimmere er rimelig, og gjør deg i stand til å variere lysstyrken. Dermed trenger du ikke så mange lyspunkter. Dessuten forlenges levetiden på pæren betraktelig når du dimmer den ned. OBS: Sparepærer med skrusokkel kan ikke dimmes.

Monter fotoceller på utelys

Da tennes lyset automatisk når det skumrer, og slukkes når det lysner igjen.

Tilpass lyset etter behov

Tenk behov og energisparing når du kjøper nye lamper. Flere lyskilder og flere brytere i hvert rom gir deg større valgmulighet. Og husk at du trenger mer lys når du blir eldre. Godt lys for en tenåring kan være elendig for en førtiåring og tussmørke for en sekstiåring. Alderen gjør oss også mer følsomme for reflekser og blending.

<forrige| neste>

[Kilde: Brosjyren "Enøk er noe for deg", utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS