Søk på stikkord

Solenergi - gratis lys og varme

Passiv solvarme

Alle hus nyter godt av passiv solvarme. Enkelte arkitekter og boligbyggere er mer bevisste på å utnytte solvarmen ved å gi huset en spesiell form, og ved å bruke spesielle bygningsmaterialer.

Enklest utnytter man solvarmen med en solvegg. En yttervegg i et tungt og mørkt materiale som stein eller betong vil absorbere store mengder varme i løpet av en soldag. Varmen transporteres langsomt gjennom veggen slik at man får en varmestrøm inn i rommet også etter at sola er gått ned.

Store syd- og vestvendte vindusflater og glasstilbygg gir også gode energitilskudd. Men ettersom varmen transporteres raskt gjennom glass, kan man ikke utnytte varmen etter at sola har gått ned.

Den store energigevinsten oppnås dersom man kombinerer disse to metodene ved å bygge et glasstilbygg/solrom som er adskilt fra resten av bygningen med en godt isolert vegg. I løpet av dagen varmes luften opp i glasstilbygget. En del av varmen distribueres til resten av huset, og en del absorberes av den isolerte veggen og lagrer varmen. Om natten avgis vamen til resten av huset samtidig som veggen isolerer mot kald luft.

Glasstilbygget vil kunne brukes som oppholdsrom store deler av året, når sola er oppe, uten behov for tilleggsoppvarming.

< forrige | neste>

[Kilde: Brosjyren "Solenergi - gratis lys og varme " utgitt av NVE 1999]

Annonse:

_______________________________________________

Nettansvarlig: Gaute Øvereng

Enøk-senteret Møre og Romsdal AS, Hovdebygda, 6150 Ørsta
Tlf. 700 60 000

Copyright 2003-2006 Enøk-senteret AS